Lakásfelújítási támogatás

lakásfelújítási támogatás

Lakásfelújítási támogatás – ha eljött az otthon megújításának ideje!

A lakásfelújítási támogatás idén nagy segítség lehet a gyermekes szülőknek. Ha eljött a felújítás, átalakítás ideje, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget. Cikkünkben segítünk átlátni a részleteket!

Mi ez?

Lakásfelújítási támogatás – ha eljött az otthon megújításának ideje!

A lakásfelújítási támogatás a legalább egy gyereket nevelő – akár egyedülálló – szülők számára nyújtott állami segítség az otthonuk teljes vagy részleges felújításához. Fontos, hogy a várandósság 12. hetét követően a magzat is gyermeknek számít, és az örökbefogadott gyermekek után is igényelhető a támogatás. Maximális összege a felújítási költségvetés fele (50 százaléka), de legfeljebb 3 millió forint.

Mikortól és hol igényelhető?

A Magyar Államkincstártól igényelhető 2021. január 1-től 2022. december 31-ig. A támogatási kérelmeket a Kincstár a beérkezés időpontját követően, a beérkezés sorrendjében, 30 napon belül bírálja el. A folyósítást követő hat hónap során a kormányhivatal bármikor ellenőrizheti, hogy valóban arra fordították-e a támogatást, amire kérték, hogy tényleg megvalósult-e a lakásfelújítás.

Lakásfelújítási támogatás – kik igényelhetik?

Magyar állampolgárok, akiknek házuk, vagy lakásuk Magyarország területén van lakásként, vagy lakóházként nyilvántartva. Tehát csak lakáscélú ingatlanra vehető fel a támogatás, hétvégi házra pl. nem. Csak a család lakhelyéül szolgáló ingatlanra, vagy ahhoz tartozó helyiségre (pl. nyárikonyha) igényelhető, a szülőknek és gyermekeiknek lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy valóban ott élnek.

Legalább egy gyermeket nevelő vagy éppen gyermeket váró szülők igényelhetnek lakásfelújítási támogatást. Nem kell, hogy házastársat legyenek, elég, ha élettársak, és azonos lakóhellyel rendelkeznek. A gyereket egyedül nevelő szülő is kérheti a program által nyújtott segítséget, azok a szülők pedig, akik elváltak, külön élnek vagy megosztva nevelik gyermeküket, osztozhatnak a támogatáson.

Gyermeknek számít a támogatás kérelmezésekor az igénylő magzata a terhesség betöltött 12. hete után, a vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyerek, aki a 25. életévét még nem töltötte be. De ugyanúgy gyereknek számít az igénylő 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyereke, valamint az a rokon gyermek, akinek az igénylő a kirendelt gyámja, a szülők halála miatt. A várandós nőknek a baba élveszületését követően legkésőbb a 60. napig igazolni kell, hogy a gyermek megszületett.

Ugyanarra a lakásra vagy házra ugyanaz a család csak egyszer igényelheti a támogatást. Babaváró hitellel rendelkezők is kérhetik az állami segítséget a felújításhoz. CSOK mellé vagy CSOK után is igényelni lehet, de ugyanazokat a számlákat nem nyújthatják be mindkét támogatási formához!

Fontos információ, hogy igényléskor a kérelmezőnek nem lehet köztartozása, és legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie: ez lehet felsőoktatási jogviszony vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Jó hír, hogy az utolsó 3 hónap esetén az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik, és beszámít a nyugdíj melletti munkavégzés is.

A támogatáshoz 2021. január elseje után kiállított számlát fogadnak csak el, tehát 2020-as számla nem jó. A költségeket utólag téríti meg a Kincstár, vagyis az otthonfelújítási támogatást a munka befejezése és kifizetése után, utólag lehet igényelni a benyújtott számlák alapján.

Milyen felújítási munkákat támogat az Állam?

Milyen felújítási munkákat támogat az Állam?

A támogatás széleskörűen felhasználható, szinte mindenféle lakásfelújítási feladatra: a falak kifestése, tapétázás, fürdőszoba vagy a konyha korszerűsítés, nyílászárók cseréje. Még kültéri munkákra is elszámolható, ezért nagyobb mozgásteret enged, mint a korszerűsítésre igényelt CSOK.

Nézzük, mi áll az 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendeletben, mire lehet kérni a támogatást:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a  külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • belső tér felújítása, ideértve a  lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
    kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása,
  • akadálymentesítési munkákra szintén igénybe vehető a támogatás, amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, továbbá alapozási szerkezet megerősítése, valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje is lehet a támogatott feladat.

Hogyan számolható el a lakásfelújítási támogatás?

Hogyan számolható el a lakásfelújítási támogatás?

Nagyon fontos, hogy a számlaképes szakember nélkül a támogatás NEM igényelhető! Aki saját maga szeretné a lakását felújítani, és munkadíjat nem tartalmaz a kérelme, csak anyagköltséget, az nem számolható el önmagában.

A visszaigényelhető lakásfelújítási támogatás összegében 50-50 százalékos arányban kell lennie az anyagköltségnek és a szerelést/felújítást végző szakemberek munkadíjának.

Például: a felújítási munkálat anyagköltsége 4 millió forint volt, a munkadíj pedig 1 millió forint. A munkadíj és anyagköltség 50-50%-ban elszámolható, így az anyagköltségből 1 millió forint számolható el. Vagyis összesen a felújítás 5 millió forintba került, és 2 millió forint támogatás adható az állam részéről.

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

A Magyar Államkincstárnál, 2021. január elsejétől. A benyújtandó dokumentumokról részletesen a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet ír.

Lakásfelújítási támogatás – Az Otthon Mesterrel tervezhetően, és szakszerűen kivitelezve!

Szakmánkban már most érezni lehet a megnövekedett érdeklődést a felújítási munkálatokkal kapcsolatban. Vállalkozásunk gond nélkül teljesíti a megszabott feltételeket.

Naptárunk nekünk is véges, és hamar betelik! Ha szeretnéd otthonod felújítását tervezhetően kivitelezni hívj minket már most!